Din guide til Thailand

Ny reiseguide: Her finner du tips om restauranter, hotell, severdigheter, shopping, uteliv og mye mer.

Thaimat - Thailand

For mange besøkende er thaimaten høydepunktet på turen. Phuket er kjent for sin ferske sjømat, men det er også mange andre gode thairestauranter som serverer fremragende thairetter.

Harmoni av smaker

En av de tingene som kjennertegner thaimaten er harmonien av dens smaker. Mange retter er en kombinasjon av chili og søte, sure og salte smaker. Et annet kjennetegn er bruken av friske urter for å gi smak, heller enn tørket krydder. Dette er hovedforskjellen mellom thaimat og indisk mat.

Ris

Ris er selve kjernen i det thailandske måltidet, og spises til praktisk talt alle måltider. Å spise på thailands heter "kin kao", som direkte oversatt betyr "å spise ris". Nudler er også populært, disse kom til Thailand fra Kina.

Thaimat - laget for å deles

Den tradisjonelle måten å spise thaimat på er å ha noen forskjellige retter som man deler, og en skål med ris til en selv. Dette gjør at middagen blir spennende, og man kan smake litt av mange forskjellige retter. Suppen går som en del av hovedretten, ikke som forrett. Et realt thaimåltid består av suppe, enn karrirett med tilbehør, og fisk eller kjøtt og grønnsaker med dip.

Spisepinner?

Merk at thailenderne spiser maten med skje og gaffel. Du trenger aldri en kniv - alt kjøttet er delt opp på forhånd. Spisepinner bruker man vanligvis bare til nudelsuppe sammen med skje.

Helsekost?

Thaimaten sies også å være sunn. Sitrongress, som er veldig populært i det thailandske kjøkkenet, er full av antioksidanter. Galangal, som er en viktig ingrediens i rettene tom yum gung og tom kha gai, sies å hjelpe mot hjeresykdommer og revmatisme. Og sist men ikke minst, chili, som er bra både for blodtrykk og hjerte.

Oppskrifter thaimat

Sjekk ltkmans videoer på YouTube. Genialt!

Andreas Viestad

Norges dyktigste matskribent, Dagbladets Andreas Viestad, er kjent for sin spalte "Det beste jeg vet". Her er et av hans bidrag innen thaimat, en utrolig morsom og lærerik artikkel.

thai er nemlig et språk som har svært lite til felles med europeisk, og ikke bare ordene, men også uttalen, og måten thaiene hører ord på, er svært, svært eksentrisk. Dette fører til at jeg, etter å ha bedt taxisjåføren kjøre meg til et sted som heter Kosta Lanta, ender opp utenfor 7-Eleven. Kongens navn, Bhumibol - pussig nok i seg selv, spør du meg - uttales Pornofot. Grilla grønnsaker - phat phuk - har en særegen uttale som for meg høres ut som «fat fuck», men som gjør at jeg fornærmer kelneren på det groveste når jeg bestiller. Løsningen, for å unngå kjedelige situasjoner, er å smile og peke, svare ja på alle spørsmål og regne med at alt er godt. Og det er det. Så får det ikke gjøre noe at jeg ikke har noen anelse om hva jeg bestiller. Bordet blir fullt av gode retter, og alle er vel forlikte. Etter tre uker begynner jeg å grue meg til å spise euro-mat.

Thaimat - Anbefalt lesning

http://www.typiskta.com/2007/02/thaimat-8-kokkekurs.html http://www.thaicookeryschool.com/


Finn et perfekt hotell i Thailand

Gjennom det anerkjente hotellbyrået Hotell.no kan vi nå tilby hotell i alle prisklasser, fra rimelige bungalows til luksushotell. Søk og bestill her:Sponsede lenker

Flere reiseguider

Regn om valuta


Privacy Policy